Saturday, 2 June 2012

Diary Oral Health Day PPIPUM 2012

Antara pelajar yang menjayakan 1st Oral Health Day PPIPUM '12

PENGENALAN
Program Oral Health Day ini merupakan program yang pertama kalinya dianjurkan oleh Persatuan Pelajar Islam Pergigian Universiti Malaya (PPIPUM). PPIPUM mengambil inisiatif dengan mengadakan program yang sangat bermakna ini untuk menerapkan nilai penjagaan kesihatan mulut dalam kalangan mahasiswa dan mahasiswi serta masyarakat sekiling. Program ini diadakan pada:
                               Tarikh   : 25 Mac 2012
                               Hari      : Ahad
                               Jam       : 9.00 pagi – 5.00 petang
                               Tempat  : Kolej Kediaman Kesembilan (KK9)

SIBUK....sesi pendaftaran oral health day conducted by first year..
OBJEKTIF
1. Memberi kesedaran tentang pentingnya kesihatan gigi dan mulut kepada masyarakat, terutamanya di kalangan mahasiswa/siswi.
2. Berkongsi maklumat tentang gigi dan mulut.
3.  Memberi pendedahan tentang cara-cara penjagaan gigi dan mulut yang berkesan
4. Melahirkan bakal doktor-doktor gigi yang sentiasa prihatin akan keadaan dan kesihatan masyarakat.

KANDUNGAN
Target utama program ini adalah untuk menaikkan nama PPIPUM bukan sahaja dikenali dalam kalangan pelajar pergigian UM sahaja, malah turut dikenali oleh fakulti – fakulti yang lain di UM ini. Selain itu nama baik PPIPUM ini juga dapat dibawa sampailah ke luar Universiti Malaya ini sendiri agar masyarakat tahu tentang kewujudan PPIPUM dengan perlaksanaan program kesihatan mulut yang tidak terhad dalam kampus sahaja malah menyasar komuniti luar yang lebih luas dan besar. Justeru langkah pertama yang diambil oleh PPIPUM iaitu dengan mengadakan program ini di kolej kediaman kesembilan yang merupakan kolej luar universiti adalah langkah yang sangat bijak dan efektif. Tujuan utama PPIPUM adalah untuk membawa nama islam serta melahirkan Islamic Dentistry yang berjaya dunia dan akhirat.


Saat treat patient..beginilah keadaan nya.operator and assistant.
Assistant merekod maklumat...
Pada dasarnya, penyelia kolej kesembilan ini iaitu Dr. Nor Azlida Mohd Nor, beliau memberi cadangan supaya program Oral Health Day ini didakan di kolej ini bersempena juga dengan aktiviti kolej tersebut iaitu Diversity @ 9. Hari terbuka kolej ini turut memberi peluang PPIPUM untuk melaksanakan program ini tambahan pula dengan sokongan padu daripada pengetua kolej tersebut, Dr Sabri yang juga merupakan Dr Paedo Dental  Faculty. Hal sedemikian memudahkan lagi kerja PPIPUM dan target persatuan ini semakin dekat untuk tercapai.

Pelbagia rintangan telah kami lalui. Gerak kerja untuk program mengambil masa lebih kurang sebulan dan kekurang dana dalam misi melaksanakan program ini. Hal ini adalah kerana kami gagal untuk mendapatkan sponsor dan kami hanya mengharapkan sumbangan daripada pungutan derma daripada semua tahun pelajar pergigian serta wang daripada simpanan PPIPUM sebanyak RM200.00.

Penglibatan adalah terbuka kepada semua ahli PPIPUM. Alhamdulillah ramai pelajar yang dapat menyertai program ini walaupun diadakan pada hujung minggu. Seramai 86 orang pelajar termasuk  27 orang AJK yang menjayakan program ini dan memastikan ia berjalan dengan sempurna. AJK terdiri daripada pelajar tahun pertama, tahun kedua,tahun ketiga, tahun keempat dan tahun kelima. Seramai 29 orang pelajar tahun pertama, 9 orang tahun kedua, 13 tahun ketiga, 4 orang tahun keempat dan 4 orang tahun kelima telah menyertai aktiviti ini. Terima kasih kami ucapkan.
Asyik memberi penerangan kepada pesakit

booth prostodontik dan orthodontik
ATUR CARA
1.Pendaftaran pesakit di kaunter Pendaftaran
2.Di ruangan menunggu  ada  tayangan video tentang gigi, apa itu plaque,tooth brushing technique etc.
3.dental check up: ade 2 dental chairs, 1operator, 1 assistant untuk setiap satu. Operator akan membuat ringkasan status gigi pesakit manakala assistant pula ’charting’ tentang keadaan gigi tersebut.
4.pesakit akan pergi ke kaunter ”collector”. Pesakit akan diberi maklumat tentang perkhidmatan klinik pergigian um and maklumat2 asas tentang procedure2 yg ada di klinik. Kemudian, pesakit akan ditunjukkan kaunter2 yg bersesuaian dengan status kesihatan mulut pesakit :
a) pemiliharaan gigi, prostodontik dan orthodontik,
b) periodontology dan community dentistry.
     -kaunter yang paling ramai dilawati adalah periodontology dan community dentistry. Hal ini adalah kerana kaunter ini bertanggungjawab untuk menerangkan cara yang betul untuk menggosok gigi, menjaga kesihatan mulut dan sebagainya.
5. terdapat juga kaunter jualan alatan2 pergigian seperti berus gigi, mouthwash, key chain dan lain lain lagi yang dibuka oleh pelajar2  tahun 3 dlm usaha untuk mencari dana untuk  dental night dinner  yang diadakan pada 19th Mei 2012.
booth periodontologi
poster Islamic Dentistry
antara model denture yang menjadi rujukan kepada pengunjung booth


Ucapan tahniah dan terima kasih kepada semua AJK kerana datang awal pagi untuk set up barang  pada pukul 8.30pg, start buka dental check up serta booth pada pukul 9 and habis pada pukul 5.15ptg.

TEKUN...memberi taklimat..

Penerangan daripada Fhatin Nadia, pelajar 3rd year kepada salah seorang pengunjung booth
RUMUSAN
Program ini sangat berfaedah dan sangat berguna. Ia dapat membantu pelajar pergigian untuk berkomunikasi bersama masyarakat serta senior2 dental terutama pelajar tahun akhir. Mereka boleh menimba ilmu yang sangat berguna ini daripada senior2 mereka. Program sedemikian memberi pendedahan kepada pelajar tahun pertama terutamanya untuk merasai keadaan di klinik serta berkomunikasi dengan masyarakat sekeliling. Pelajar tahun pertama bagi saya disarankan menyertai program ini jika diadakan lagi pada tahun hadapan kerana ia membuka mata anda dan memberi peluang kepada anda untuk mempelajari situasi sebagai pegawai pergigian kelak dan cara bekerja dalam klinik serta teamwork itu sangat penting. Untuk pelajar tahun kedua memberi peluang kepada mereka untuk merawat pesakit di atas dental chair untuk persediaan asas sebelum memasuki tahun ketiga di mana mereka akan bekerja di klinik dan perlu berkomunikasi dengan pesakit serta merawat mereka. Untuk pelajar tahun ketiga, empat dan lima dapat memberi tunjuk ajar kepada junior2 ini.Justeru saya sangat gembira jika program ini dapat dilaksanakn lagi pada tahun hadapan.

PENAT...seharian bertungkus lumus untuk memastikan program berjalan lancar namun masih mampu mengukir senyuman..
Dan di antara manfaat yang paling penting yang tercapai dalam program ini adalah, terjalinnya ukhwah yang utuh di kalangan pelajar2 pergigian setiap batch yang berlainan. Ukhwah fi sabilillah, ukhwah kerjasama, ukhwah kasih dan sayang yang terjalin dan membuatkan pelajar2 yang terlibat lebih rapat dan mengenali di antara satu sama lain... jadi jom kite join program ni beramai2 tahun hadapan, insyaAllah J

TERIMA KASIH

MAJULAH PPIPUM UNTUK FAKULTI PERGIGIAN, UM


No comments:

Post a Comment